ŞAM, SELANİK, SOFYA

Şam Günleri :

Hürriyet ve Meşrutiyet fikirleri ile donanmış olan Mustafa Kemal, düşüncelerini uygulamak
amacı ile Şam’da ”Vatan ve Hürriyet” adı ile bir cemiyet kurmuştu. Ancak çoğunlukla Arapların yaşadığı ve Arap kabilelerinin sık sık isyan çıkardıkları Suriye’de düşüncelerini yaymak için uygun bir ortamın olmadığını gördüğü gibi Osmanlı topraklarında yaşayan herkesi “Osmanlı vatandaşı” düşüncesinde birleştirmeyi hedefleyen “Osmanlıcılık” fikrinin
gerçekleşemeyeceğini de görmüştü. Bununla birlikte Suriye’nin bu durumu O’na mücadele etme azmi kazandırmış, düşüncelerini rahatlıkla uygulayabileceğine inandığı Selanik’e gizlice gelerek “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin” Makedonya şubesini açmıştı.



Selanik’e Dönüş:

1907’de Kolağası rütbesi ile Makedonya’da 3. Orduya atanan Mustafa Kemal, bundan sonra siyasi çalışmalarını Vatan ve Hürriyet Cemiyeti ile birleştirdiği Aydınlar ve Genç Subaylar
tarafından kurulan “İttihat ve Terakki Cemiyeti’nde” sürdürmeye başlamış ise de; Ordu’nun siyasetten uzaklaşması gerektiği, II. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra cemiyetin siyasi partiye dönüşmesi konularında cemiyet ileri gelenleri ile görüş ayrılığına düşmüştü. Bununla birlikte Meşrutiyet yönetimine karşı çıkan 31 Mart İsyanı’nı (13 Nisan 1909) bastırmak üzere Mahmut Şevket Paşa komutasında Selanik’te hazırlanan “Hareket Ordusu’nda” Mustafa Kemal Kurmay Başkan olarak görev almıştı. İstanbul’a gelen “Hareket Ordusu” isyanı bastırmış, isyanla ilişkili görülen Padişah II. Abdülhamit tahttan indirilerek Selanik’e sürgüne gönderilirken yerine V. Mehmet Reşat tahta çıkarılmıştı. Mustafa Kemal düzenin sağlanmasından sonra 1910 yılında Arnavutluk’ta çıkan ayaklanmanın bastırılmasında önemli rol oynadı.

Biliyor muydunuz?

31 Mart İsyanı’nın, Osmanlı tarihinde “Rejime karşı çıkan” ilk isyan olduğunu…
31 Mart İsyanı’nın, Osmanlı tarihinde Patrona Halil (Lale Devri) ve Kabakçı Mustafa
(Nizam-ı Cedit) İsyanları gibi “Yeniliklere karşı” yapılmış gerici isyanlar arasında yer aldığını…

İttihat ve Terakki Cemiyeti ileri gelenleri ile düştüğü görüş ayrılığı O’nu askerlik mesleğine
daha fazla bağlamış, 1910 da Fransa’da düzenlenen Pikardi Manevraları’na seçilmesini sağlamış, ayrıca 1913 yılında Sofya Ateşemiliterliğine atanmasına neden olmuştu.

MUSTAFA KEMAL SOFYA’DA


Mustafa Kemal Sofya’da bulunduğu süre içinde;

a) Bulgaristan Türklerinin morallerini yükseltmek,
b) Bulgaristan Türklerinin Osmanlı Devleti’ ne bağlılıklarını daha da artırmak
c) Bulgar ordusunun durumunu incelemek amacıyla Bulgaristan gezisi yapmış, Bulgar kültürünü daha yakından tanımak amacı ile sosyal faaliyetlere de katılmıştı.




Dünya Savaşı’nın çıkması ve Mustafa Kemal’ in bu savaşa girilmemesi konusundaki

uyarılarına rağmen, Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesi üzerine Tekirdağ’ da kuruluş aşamasında olan 19. Tümen Komutanlığı’na atanmış, Arıburnu ve Anafartalar bölgesi komutanı olmuştu.